Француските синдикати ги повикаа граѓаните да протестираат денеска против пензиските реформи, бидејќи премиерката Елизабет Борн повтори дека нема да има разговори за зголемувањето на старосната граница за пензионирање. На првиот голем митинг на 19 јануари против непопуларната реформа, повеќе од милион луѓе се собраа низ Франција. Осум големи француски синдикати се надеваат дека ќе соберат голем број против „нефер реформите“. Синдикатите, како и опозициските партии, левицата и екстремната десница, го отфрлаат предлогот да се пензионира на 64, наместо на 62 години.

Прикажи повеќе