Целерот, свеж и крцкав, а со малку калории и многу хранливи материи – е одлична храна за хидратација на телото. Сокот од целер неодамна стана популарен пијалок, а поддржувачите тврдат дека пиењето на сокот на празен стомак секое утро го подобрува или лекува сето она што ве мачи – од цревни проблеми до автоимуни состојби, па дури и проблеми со менталното здравје.
Aко го занемериме трендот, ви го претставуваме списокот на хранливи состојки на целерот и некои негови потенцијални користи засновани на истражување.
Малку калории, а многу хидратација
Едно големо стебленце целер содржи само 7 калории и содржи 60 мл вода. Тоа значи дека шест стебленца целер даваат само 42 калории, а во исто време добивате и чаша вода. Истражувањата покажуваат и дека чинот на џвакање, кој целерот дефинитивно го бара, го намалува гладот и го поттикнува ослободувањето на хормоните кои предизвикуваат ситост – што го прави паметен избор на ужина за луѓето кои се на диета.
Обезбедува клучни хранливи материи
Иако целерот е полн со вода, тој исто така обезбедува неколку витални витамини и минерали. Витамин А од зеленчук го подржува имунитетот, здравата кожа и очите и е поврзан со јакнење на имунитетот на белите дробови, како и успорување на когнитивните функции, кои се во врска со стареење. Целерот содржи витамин Ц, кој помага при згрутчување на крва и ја штити густината на косата. Оваа хранлива материја е потребна за формирање на коските, а недостатокот е во врска со зголемениот ризик од фрактура.
Фолатите од целер помагаат во одржување на менталните перформанси. Има премалку податоци за овој зеленчук и неговата поврзаност со проблемот на меморијата, како и со депресијата. Калиумот од целер ја поддржува работата на срцето, мускулните контракции и помага во одржување на мускулната маса. Зеленчукот обезбедува и помали количини на витамин Ц, витамин Б, калциум, магнезиум и манган.
Целерот е богат со антиоксиданси и други биоактивни соединенија
Овој зеленчук содржи десетици видови антиоксиданси и десетици моќни антиинфламаторни (антивоспалителни) супстанции. Се смета дека овие соединенија штитат од оштетување на клетките што може да доведе до предвремено стареење и болести. Исто така, докажано е дека природните материи во целерот помагаат да се оптимизира циркулацијата и да се намали крвниот притисок. Докажано е дека кверцетинот, биофлавоноид кој се наоѓа во целерот, се бори против акутно и хронично воспаление и е поврзан со заштита од невродегенеративни болести, како што е Алцхајмеровата болест. Кверцетинот е исто така поврзан со апоптоза, секвенца на самоуништување што телото ја користи за да ги убие истрошените или дисфункционалните клетки, што може да помогне да се намали ризикот од рак.
Здравјето на дигестивниот систем
Влакната во целерот – еден грам по големо стебленце – го одржуваат доброто здравје на цревата и нивното правилно функционирање. Исто така, целерот ја зголемува ситоста и го одложува враќањето на гладот, што е уште една предност што може да помогне во контролата на тежината. Студиите врз животни исто така покажаа дека екстрактот од целер се бори против формирањето на чир.
Како може да се користи целерот?
За да го искористите целерот, вклучете цел или сецкан зеленчук во оброците и ужините. Наполнете две или три стебленца со зачинет путер од јаткасти плодови за да ја задоволите желбата за слатко, солено и истовремено крцкаво. Користете стапчиња целер така што ќе ги потопите во хумус, павлака или некој омилен сос. Зеленчукот е исто така одличен додаток на помфрит, супи и супи од зеленчук. Суровиот целер додава вкус и текстура на зелените салати, маринираниот зеленчук и разладените протеински салати, кои содржат јајца, туна или бел грав. Без разлика дали сте љубител на сокови или не, постојат паметни причини да го вклучите овој крцкав зеленчук во вашата редовна исхрана.