Се чини дека Марс се движи побрзо и неговите денови постепено се скратуваат, пишува LiveScience.

Во трудот објавен на 14 јуни во списанието „Nature“, астрономите користеле податоци од сондата InSight на НАСА за да покажат дека ротацијата на Црвената планета се забрзува со брзина од четири милисекунди аголна единица годишно. Астрономите утврдиле дека должината на денот на Марс се скратува за дел од милисекунда годишно.

Сондата InSight успеа да собере повеќе од четири години податоци пред да остане без струја во декември 2022 година. Новата студија ги испитуваше мерењата во текот на првите 900 дена од мисијата на Марс – доволно време за да открие дури и суптилни промени во вртењето на планетата.

Со отскокнување на радио брановите во вселената и проценување колку време им е потребно за да се вратат на површината на планетата, InSight направи детален портрет на ротацијата на планетата.

Научниците не се 100 отсто сигурни што го предизвикува забрзувањето, но имаат неколку идеи. Една од нив е дека акумулацијата на мраз на половите на планетата предизвикува мала промена во тоа како се распределува неговата маса.

Покрај следењето на ротацијата на планетата, податоците на InSight обезбедија увид во јадрото на Марс. По анализата, истражувачите открија дека јадрото на Марс има радиус од околу 1.850 километри – помало од јадрото на Земјата од 3.485 километри, но поголемо од планетата. Студијата исто така покажа дека ова јадро не е униформно. Наместо тоа, има области со поголема или помала густина, поради што неговиот стопен материјал „прска“ додека Марс ротира. Студијата сугерира дека ова може да биде уште една можна причина за брзата ротација на Црвената планета.

Прикажи повеќе