Крвниот притисок може да има различна вредност во текот на денот бидејќи зависи од повеќе фактори како вежбање, дневен внес на натриум и стрес. Нормалниот крвен притисок се смета за 120/80 mmHg, но кога отчитувањата на крвниот притисок постојано достигнуваат 140/90 mmHg, тоа се смета за хипертензија. Високиот крвен притисок може да го оштети вашиот циркулаторен систем, служејќи како фактор на ризик за други сериозни болести и здравствени состојби, како што се срцеви заболувања, мозочен удар, когнитивни проблеми и болести на бубрезите.

Покрај недоволната физичка активност, исхраната богата со натриум и несоодветниот внес на калиум во исхраната, консумирањето алкохол и употребата на никотин се само дел од нездравите избори на начин на живот кои можат да го зголемат ризикот од висок крвен притисок. Покрај следењето на внесот на натриум, одредени видови храна може да играат значајна улога во намалувањето на крвниот притисок врз основа на нивната хранлива содржина. Конзумирањето доволно калиум и добивањето соодветни количини на други есенцијални хранливи материи се само неколку примери на некои од корисните начини за намалување на крвниот притисок.

Компир

Обичните печени компири можат да го помогнат вашиот крвен притисок. Еден средно печен компир обезбедува 13% од дневната вредност на калиум. Зголемувањето на внесот на калиум може да го намали крвниот притисок ако имате хипертензија. За дополнително да ги подобрите вашите цели за крвниот притисок, прескокнете ја солта на компирот.

Портокалите

Агрумите се општо познати по нивната содржина на витамин Ц, а исто така може да бидат корисни за крвниот притисок. Витаминот Ц може да го зголеми нивото на азотен оксид, соединение за кое се смета дека го намалува крвниот притисок.

кафеав ориз

Ова популарно жито лесно се подготвува и исто така е разноврсна состојка за оброк. Истражувањата покажуваат дека нерастворливите влакна во кафеавиот ориз можат да помогнат во намалување на крвниот притисок. Планот за исхрана на Диететски пристапи за запирање на хипертензијата (DASH) е развиен специјално за да им помогне на поединците да управуваат со крвниот притисок и предлага 6 до 8 порции интегрални житарки неделно, вклучително и кафеав ориз, пишува Здравствениот центар.

Скуша

Масните риби кои содржат есенцијални Омега-3 масти, како што се скушата и лососот, докажано го намалуваат крвниот притисок. Скушата има цврста текстура слична на туната и може да се јаде на различни начини. Додадете го во салата или како протеин во вашиот сендвич, заедно со авокадо и зелен зеленчук за добро заоблен оброк. При изборот на конзервирана скуша, побарајте опции со помал натриум.

Киви

Во една студија која ја споредуваше способноста за намалување на крвниот притисок на кивито и јаболката, кивито има поголем ефект врз крвниот притисок. Учесниците консумирале три киви дневно, и иако тоа може да звучи како многу, истражувачите забележуваат дека една шолја киви, што е околу 2-3 киви, се смета за квалитетна порција.

Некои други намирници кои се покажаа корисни за намалување на крвниот притисок се питаја и бадеми, рукола, чиа семе, диња, киноа, белки од јајца, леќа, нискомаслено урда, брокула, брусница, ананас и амарант.