Гугл уште во март одлчи да ги блокира Јутуб каналите поврзани со телевизијата Раша тудеј и агенцијата Спутник во Европа.

Најкористениот сервис за видео стриминг на светот, тогаш соопшти дека руската инвазија на Украина се вбројува во политика на компанијата за насилни настани и дека содржина не е во согласност со неа, ќе биде отстранета.

Портпаролот на Јутуб тогаш го истакна блокирањето на руските медиуми во согласност со политиката на компанијата.