Десет пратеници од српската заедница дадоа заклетва во Собранието на Косово, од кои девет од Српската листа, водечката политичка партија на Србите на Косово со поддршка на Белград. Но, тие веднаш потоа ја напуштија седницата и најавија дека не се враќаат во косовските институции.

Advertisements

Собранието на Косово има 120 пратеници, од кои десет мандати се резервирани за српската заедница, а новите пратеници ќе ги заменат пратениците од Српската листа кои победија на изборите во февруари 2021 година.

Српската листа на 17 ноември објави дека девет пратеници на Српската листа технички ги верификувале мандатите и веднаш ја напуштиле собраниската седница.

„Потенцираме дека оваа стратешка и политичка одлука на никаков начин нема да го запре процесот на напуштање на косовските институции на северот на Косово, со што се затвораат сите косовски институции на таа територија, а како одговор на кршењето на Бриселскиот договор, малтретирањето на српскиот народ и газење на сите човекови права“, се наведува во соопштението.

Прикажи повеќе