Ако се придржувате до препорачаната количина, редовното консумирање кикирики може да има големи придобивки за вашето целокупно здравје. Како што објаснуваат нутриционистите, само една шака кикирики дневно е поврзана со намален ризик од многу болести, па дури и рак, а наводно помага и при слабеење.
Сепак, важно е да се нагласи дека не треба да се претерува со нивно консумирање, бидејќи во спротивно може да се појават несакани нуспојави, известуваат од Институтот за кикирики. Подолу е листа на промени кои ќе му се случат на вашето тело доколку јадете по една рака кикирики секој ден.
Ќе си го продолжите животот
Како што објаснуваат експертите, редовното консумирање кикирики може да придонесе за подолг живот. Имено, една неодамнешна студија спроведена на Харвард покажа дека луѓето кои јадат кикирики секој ден го намалуваат ризикот од смрт од сите причини за 20 отсто.
Можете да изгубите тежина
Кикириките, како и путерот од кикирики, се корисни за одржување на телесната тежина. Истражувањето на Универзитетот Пердју покажа дека редовното консумирање кикирики го зголемува хормонот кој го поттикнува чувството на ситост и на тој начин го спречува прејадувањето. Оние луѓе кои често јадат кикирики или путер од кикирики, исто така имаат понизок индекс на телесна маса и телесна тежина, дури и ако консумираат повеќе калории од луѓето кои воопшто не консумираат кикирики или го прават тоа многу ретко.
Ќе имате поздраво срце
Студијата на Универзитетот Харвард, исто така, покажа дека секојдневното консумирање кикирики го намалува ризикот од смрт од срцеви заболувања за дури 29 проценти, а некои податоци покажуваат дека целосното заменување на црвеното месо во исхраната со растителни протеини како кикиритки може да го намали ризикот од срцеви заболувања. болест за 19 проценти.
Ќе имате помал ризик од рак и мозочен удар
Една шака кикирики содржи околу 8 грама растителни протеини без холестерол, што би значело дека оваа вкусна храна содржи повеќе протеини од кој било друг јаткасто овошје. Една неодамнешна студија покажа дека исхраната богата со црвено месо е поврзана со неповолни биомаркери на воспаление и метаболизам на гликоза. Замената на црвеното месо со друга протеинска храна како кикиритки е поврзана со поздрав профил на биомаркери.
Друга студија на Харвард покажа дека замената на една порција преработено или непреработено црвено месо за алтернативен протеин како јаткастите плодови може да го намали ризикот од мозочен удар за 17 проценти.