Десетици илјади луѓе протестираа во Франција, незадоволни од неефикасноста на судството во случаите на сексуално насилство, барајќи нов закон. Пет години по појавата на движењето #MeToo, речиси 90 организации, синдикати и левичарски партии повикаа на протести пред Меѓународниот ден за елиминација на насилството врз жените, кој се слави на 25 ноември.

Advertisements

Според организаторите во текот на попладневните часови во Париз се собрале 80.000 луѓе, а според полицијата 18.500. „Ние сме силни и горди, ние сме феминистки, радикални и лути“, скандираа демонстрантите, додека другите извикуваа: „МеТоо насекаде, правда никаде“.

На транспарентите во виолетова боја, симбол на борбата против насилството, можеше да се прочита: „Мажи кои командуваат, кои се сметате себеси?“, „Стоп за културата на силување“ и „Верувањето на жртвите спасува живот“. Демонстрантите маршираа низ улиците на Рен, Лил, Мец, Марсеј и Тулуз.

Голем број убиства

Организациите бараат пари од буџетот од две милијарди евра годишно, но и „рамковен закон“ со кој би се вовеле „специјализирани бригади и судска јурисдикција“, финансиска помош за „безбедно сместување“ на жените жртви на насилство, дополнителни 15.000 места. за сместување и повеќе часови часови за сексуалниот и емотивниот живот на училиште.

Негодувањето на феминистичките организации е поттикнато од големиот број убиства на жени – веќе сто од јануари, според едно здружение, а минатата година, според официјалните податоци, имало 122 – и пасивноста на политичката елита, која го прави не сакаат да ги отстранат службениците обвинети за насилство врз жените. Од 2017 до 2021 година, француското Министерство за внатрешни работи пријави двојно повеќе силувања и обиди за силување, што се зголеми од 16.900 на 34.000.