Во Сараево денеска ќе започне пребројувањето на гласачките ливчиња за претседател на Република Српска, соопшти Централната изборна комисија ЦИК на БиХ. Прецизирано е дека попладне ќе почне службеното отворање на кесите и контролното пребројување на гласачките ливчиња на сите редовни избирачки места во Република Српска (РС) за ниво на претседател и потпретседатели на РС. Централната изборна комисија на Босна и Херцеговина соопшти дека на броењето може да присуствуваат акредитирани набљудувачи на политички партии. „Трите јавни РТВ сервиси во Босна Херцеговина (РТВ БиХ, РТВ Федерација и Радио-телевизија РС), доколку покажат интерес, можат во живо да го пренесуваат отворањето на кесите и контролното пребројување на гласачките ливчиња“, нагласи ЦИК на БиХ.

Прикажи повеќе