ДАЛИ некогаш сте се запрашале што јадат луѓето ширум светот за појадок? Тоа е импресивен број на вкусни јадења кои ја отсликуваат културата и традициите на секој регион. Од солени пити и топли супи до слатки колачи и силно кафе, она што се јаде за појадок ширум светот ни нуди прозорец кон разновидниот кулинарски пејзаж на нашата планета.
Во оваа статија ќе поминеме низ 35-те најатрактивни јадења кои се јадат за појадок во различни земји и патем ја покажуваат разновидноста и богатството на овој оброк кој често се нарекува најважен во денот.
- Бразил
Појадокот не е најголемиот оброк во денот во Бразил, што се рефлектира во португалското име за појадок, што е café da manhía, што буквално значи „утринско кафе“. Силното кафе обично ги придружува јадењата како што се pão de queijo (пецива со сирење), шунка, сирење, pao frances (мали лебови кои се јадат со путер) или овошје како што е папаја.
- Камбоџа
Популарен камбоџански појадок е kuy teav. Оваа супа со тестенини од ориз се подготвува од свинско или говедско месо со шелот, лук и билки. Се служи со свинско или рибни кнедли, чили паста и половина лимета.
- Кина
Појадокот во Кина е многу сличен на ручек или вечера. Може да се состои од тестенини, ориз, глазирано пилешко, пржени зеленчуци, дим сума, лепчиња на пареа и топли супи како конге. Сепак, една заедничка карактеристика се пржените стапчиња за тесто (наречени тиао), кои се потопуваат во топло млеко од соја.
- Колумбија
Постојат многу регионални варијации на колумбискиот појадок. Сепак, две популарни јадења се арепас (густи, малку слатки колачи од пченка), кои се служат со путер или јајца, месо и џем и чангуа (супа од јајца, сирење и млеко).
- Костарика
Популарен појадок во Костарика е гало пинто, јадење со ориз пржено со црн грав, црвени пиперки и кромид. Се прелива со салса и павлака и се служи со јајца, авокадо, сирење или тортиљи.
- Данска
Појадокот во Данска, како и во повеќето нордиски земји, обично е отворен сендвич покриен со разни намази. Основата е обично ржаниот леб на кој се става се, од сирења, ладно месо, паштети, мед и џем до зеленчук и тврдо варени јајца, па дури и чоколадо.
- Египет
Популарниот египетски појадок се нарекува ful medames и се подготвува со задушени грав и наут, зачинети со ким, магдонос, кромид, лимон и чили. Се служи со тврдо варени јајца, зеленчук исечкан на коцки или пунџа.
- Франција
Францускиот појадок обично не е тежок и често се состои од кафе или чај со леб и путер или колачи и кроасани. Солената храна (како што се месото и јајцата) не се јаде често, што остава простор за побогати јадења кои се јадат за ручек и вечера.
- Германија
Традиционалниот германски појадок или frühstück е многу едноставна работа. Често се состои од асортиман на свеж леб, колбаси, ладно месо, локални сирења, путер и џем. Сето ова се мие со кафе. Меѓутоа, во Баварија, вообичаениот појадок е бел телешки колбас со сладок сенф заедно со переци и пиво (weisswurstfrühstück).
- Грција
Грчкиот и медитеранскиот појадок се состои од различни јадења. Најпопуларните се солените пити, како што се спанакопита (пита со спанаќ и фета сирење) или кагијаните (пржени јајца со домати и фета). На ова може да се додаде јогурт со мед и јаткасти плодови, разни печива, леб и ладно месо. На Крит, целосниот појадок вклучува маслинки, сирење, домати, краставици, јогурт, леб, тост, мед, тврдо варени јајца, сок од портокал и кафе или чај.
- Унгарија
Унгарскиот појадок многу често се состои од pogácsa, леб налик на фокача што може да се наполни со компири, мелено говедско месо или сирење. Одозгора може да се попрскаат и разни состојки пред печењето.
- Индија
Појадокот во Индија многу варира во зависност од регионот. Јужноиндискиот појадок обично се состои од идли (ферментиран ориз и леќа на пареа додека не се формира нешто како мека торта) или доса (јадење слично на палачинки, но направено од ферментирано тесто, обично со ориз или грав) со самбар (чорба од зеленчук) ) и намаз од зеленчук.
Други вообичаени ставки за појадок вклучуваат поха (срамнети со земја ориз) и упа (солен сад со гриз). Во северна Индија, појадокот може да вклучува различни слатки и други јадења.
- Иран
Главниот дел од традиционалниот ирански појадок е разновидни лебници (како што се барбари, нун-е сангак, лаваш или пладне-е тафтон), послужени со путер, овошни џемови, мед, дебела павлака, фета сирење, краставици, домати и ореви.
Меѓутоа, друг вид појадок, кој бара поголема подготовка, вклучува омлети, кале паче (чорба од јагнешка глава и копита), халеем (густа каша од пченично брашно со месо) и адаси (супа од леќа).
Заедно со тоа се пие чај, а како Италијанците кои пијат капучино само со појадок, Иранците имаат чаи ширин, чај со шеќер во прав кој се пие само за појадок (во текот на денот се користат други засладувачи како коцки шеќер, урми или суво грозје ).
- Израел
Израел е познат по својот кибуц појадок, кој се состои од леб со разни сирења, омлети, туна, маслинки, путер, џемови, салати и намази. Сепак, друго популарно јадење е шакшука (јајца пржени во сос од домати).
- Италија
Италијанскиот појадок, како францускиот и шпанскиот, е многу лесен. Се состои од капучино и италијански кроасан или бисквит. Како францускиот појадок, италијанскиот дозволува потешки оброци за ручек и вечера.
- Јамајка
Јамајканците често наутро јадат солено јадење од аки и солена риба. Аки е овошје кое кога се готви изгледа како изматени јајца. Се служи со посолен бакалар, кромид, домати, зачини, ориз и пржени банани од хлебните.
- Јапонија
Традиционалниот јапонски појадок (познат како појадок wafuu) се состои од многу мали јадења. Вклучува ориз, мисо супа, глазирана соја, нори алги, кисела зеленчук и риба или омлети.
- Кореја
Корејскиот појадок е многу сличен на нивниот ручек или вечера, слично како во Кина. Обично има чинија со ориз, супа од зеленчук, малку риба или говедско месо и задолжителната чинија кимчи.
- Либан
Либанскиот појадок често се состои од комбинација на различни намирници. Тие вклучуваат лепчиња (манакиш) покриени со затаар, кремаст лабне (густ јогурт), сирење, домати, маслинки, јајца, фава, шакшука, чај и солени колачи наречени муаџанет.
- Мексико
Појадокот во Мексико е обилен оброк кој се состои од јадења како што се чилакили, пржени тортиљи прелиени со зелена или црвена салса, пржени гравчиња и рендано пилешко, па дури и остатоци од вчерашните оброци. Huevos rancheros (традиционални мексикански јајца) се уште еден популарен избор.
- Мароко
Мароканскиот појадок е често сладок и се состои од леб од гриз и палачинки со малку растителен намаз, џем, сирење или путер, мед, јајца, маслинки и урми, како и турско кафе и чај од нане.
- Мјанмар
Најпознатото јадење за појадок во Мјанмар е мохинга. Мохинга е национално јадење, а тоа е рибна супа со тестенини од ориз, маточина, паста од риба, ѓумбир, кромид и наут. Се служи на штандови покрај патишта низ целата земја и има многу регионални варијации.
- Холандија
Луѓето во Холандија обично јадат парчиња леб со путер (ontbijtkoeken) и разни додатоци како шунка, сирење, џем или хагелсаг (слатки трошки попрскани на лебот) за појадок. Вообичаен избор се и житариците и изматените јајца.
- Нигерија
Појадокот во Нигерија варира во зависност од регионот, заедницата и племето. Сепак, популарно јадење се оги и акара (колачиња од пченкарно брашно и грав), често придружени со слатки компири, пржени јајца и пржени банани од хлебните.
- Пакистан
Во Пакистан (и делови од северна Индија), вообичаен појадок е полнети паратаси (варени лебници исполнети со различен зеленчук, обично компири) кои се јадат со путер, јогурт и кисели краставички.
Популарни јадења се и ало-пури (кари од компир со пржено тесто) и халва-пури (пржено тесто со слатки филови). Се јаде и Нихари (зачинета кари од месо) послужена со леб од наан. Се служат со кафе или чај.
- Филипини
Појадокот на Филипините е вообичаено најголемиот оброк во денот и често се состои од овошје, тавче (пециво) и обилни јадења од ориз како што се тапсилог (ориз со суво месо и јајца) или мали колбаси познати како лонганиса, кои може да се пржат. со лук, јајца, месо и грав.
- Полска
Традиционалниот полски појадок е многу често матени јајца, пржени јајца со киелбаса (колбаси) и палачинки од компири. Може да содржи и отворен сендвич со разни парчиња, колбаси и јајца.
- Русија
Популарен руски појадок се мали палачинки. Ги има во различни варијанти, како што се колачи со сирење исполнети со сирење, палачинки од блини со кефир и меки олади палачинки со квасец. Тие често се служат со кисела павлака, мед, мармалад или свежи бобинки.
- Сингапур
Сингапурската храна е инспирирана од малезиската, кинеската, индиската, индонезиската и европската кујна. Значи нивниот појадок е мешавина од сите нив. Една од најпопуларните намирници за појадок е каја тостот. Овој сладок сендвич е направен од бел леб намачкан со путер и каја намаз направен од кокос, јајца и шеќер.
- Шпанија
Популарен шпански појадок е пан а ла Катала или тава кон домати. Со потекло од каталонскиот регион, овие јадења се состојат од леб намачкан со лук и домати прелиени со маслиново масло. По желба може да се прелие со сирење, шунка или колбаси, а се сервира со café con leche (кафе со млеко).
- Шведска
Шведскиот појадок често се состои од нордиски отворени сендвичи покриени со филета, риба, сирење или зеленчук (knäckebröd). Друго популарно јадење е панкакор. Овие тенки колачи слични на палачинки обично се прелиени со слатки овошни филови од бобинки или брусница.
- Турција
Во Турција појадокот се состои од леб, сирења, маслинки, краставици, домати, зачинети турски колбаси, мед, џемови, омлети и овошје. Бурекот често се јаде за појадок, а има и вкусен турски чај или кафе.
- Велика Британија
Целосниот англиски појадок обично вклучува јајца, колбаси, сланина со дебела исечена сланина, грав, печурки, домати, топчиња од компири и тост. Регионалните варијанти го вклучуваат шкотскиот појадок со црн пудинг и хагис, и ирскиот појадок, кој вклучува бел пудинг и газиран леб. Без разлика на верзијата, појадокот обично е придружен со шолја чај.
- Соединетите Американски Држави
Како целосен англиски појадок, американскиот појадок обично вклучува јајца, крцкава сланина, печено месо и тост. Ова може да биде придружено со меки палачинки и јаворов сируп. Постојат безброј варијации и комбинации на овие јадења, а често се придружени и со сок од портокал.
- Венецуела
Типичен појадок во Венецуела е арепас (рамни колачи од пченка). Како и во многу други земји, овие слатки ги придружуваат повеќето оброци. За појадок се пржат или се печат и се јадат со сирење, шунка, пилешко, свинско или риба. Друго популарно јадење се емпанадите (тесто исполнето со свежо сирење, мелено месо или која било комбинација од зеленчук и грав).
Секако, ова се само дел од многуте јадења кои се служат за појадок ширум светот, а доколку заборавивме кое, задолжително споделете го во коментарите подолу.