Доколку сакате да го намалите крвниот притисок на природен начин, ви ги откриваме 10-те најдобри намирници за намалување на крвниот притисок.
Цитруси
Цитрусните овошја, вклучувајќи грејпфрут, портокали и лимони, можат да имаат моќни ефекти за намалување на крвниот притисок. Тие се преполни со витамини, минерали и растителни соединенија кои можат да помогнат во одржувањето на здравјето на срцето со намалување на факторите на ризик од срцеви заболувања, како што е хипертензијата.
Лосос и други масни риби
Мрсната риба е одличен извор на омега-3 масти, кои имаат важни придобивки за здравјето на срцето. Овие масти можат да помогнат во намалувањето на нивото на крвниот притисок со намалување на воспалението и нивото на соединенијата што ги стегаат крвните садови наречени оксилипини. Истражувањата го поврзуваат поголемото внесување на масна риба богата со омега-3 со намалување на крвниот притисок.
Семе од тиква
Семките од тиква се хранливо богатство. Тој е концентриран извор на хранливи материи важни за контрола на крвниот притисок, вклучувајќи магнезиум, калиум и аргинин.
Бобинки
Бобинки се поврзани со различни импресивни здравствени придобивки, вклучувајќи ја и нивната способност да ги намалат факторите на ризик за срцеви заболувања. Бобинките се богат извор на антиоксиданси, вклучително и антоцијани, пигменти кои ја даваат црвената боја на бобинките. Се покажа дека антоцијаните го зголемуваат нивото на азотен оксид во крвта и го намалуваат производството на молекули кои ги стеснуваат крвните садови, што може да помогне во намалувањето на нивото на крвниот притисок. Капините, малините и јагодите се само неколку од бобинките кои се поврзани со ефектите за намалување на крвниот притисок.
Ф’стаци
Ф’стаците се многу вкусни и здрави. Тие содржат голем број на хранливи материи неопходни за здравјето на срцето и регулација на крвниот притисок, вклучувајќи го и калиумот.
Моркови
Крцкави, слатки и хранливи, морковите се главен зеленчук во диетите на многу луѓе. Морковите се богати со фенолни соединенија, како што се хлорогените, п-кумарните и кофеинските киселини, кои помагаат во опуштање на крвните садови и намалување на воспалението, што може да помогне во намалувањето на нивото на крвниот притисок.
Јогурт
Јогуртот е млечен производ богат со хранливи материи кој е преполн со минерали кои помагаат во регулирањето на крвниот притисок, вклучувајќи ги и калиум и калциум.
Целер
Целерот е популарен зеленчук кој содржи соединенија наречени фталиди, кои можат да помогнат да се релаксираат крвните садови и да се намали крвниот притисок.
Republika.mk – содржините, графичките и техничките решенија се заштитени со издавачки и авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. Дозволено е делумно превземање на авторски содржини (текст и фотографии) со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.