Организаторите на Олимписките игри „Париз 2024“ ги претставија маскотите на овој настан. Идејата се роди од слична беретка, симбол на француската револуција, која веќе стана лик на оваа Олимпијада.

Advertisements

„Идејата беше да ги претставиме вредностите кои припаѓаат на нашата историја, а тоа се еднаквоста, слободата и солидарноста“, рече Тони Естанге, претседател на организацискиот комитет на Олимпијадата „Париз 2024“.

Маскотите, од кои едната носеше метална нога, за да ги претставува параолимписките спортисти, беа откриени во Париз. И двете маскоти имаат исто име: Phyrge, а за Французите оваа беретка е национален симбол.

Организаторите најавија дека ќе произведат 2 милиони Phyrges, но само 15% од нив ќе бидат произведени за продажба во Франција, додека останатите ќе се произведуваат во Кина. Материјалот за изработка на кукли со новите маскоти ќе бидат еколошки производи и ќе чини 15 евра

Прикажи повеќе