Северноатлантската алијанса (НАТО) ќе премести неколку од своите извиднички авиони од Германија во Романија, каде што ќе бидат поблиску до Украина, јавуваат агенциите.

Авионите за набљудување на системот за воздушно предупредување и контрола – „авакс“ треба да пристигнат во Букурешт во вторник, на 17 јануари, „за да го поддржат зголеменото присуство на алијансата во регионот и да ја следат руската воена активност“, соопшти НАТО денеска.

Авионите „авакс“, кои обично се наоѓаат во близина на Ахен во западна Германија, ќе бидат сместени во базата на романските воздухопловни сили во Отопени, во близина на Букурешт, на околу 200 километри од источната граница на Европската Унија и земјата членка на НАТО со Украина, каде што ќе останат неколку недели.

Прикажи повеќе