Пукната предна гума најверојатно ја предизвикала тешката несреќа на македонскиот автобус во Бугарија утрово, изјави експертот за мотори со внатрешно согорување Васко Пиргов, кој меѓу првите пристигнал на местото на трагедијата на автопатот „Струма“ во близина на Перник.

„Автобусот се судрил откако му пукнала предна гума, по што се влечел и дошло до истурање на горивото. Бидејќи греењето било пуштено, оттука избувнал пожарот. Тој почнал во предниот дел на автобусот, зашто задниот дел е зачуван. Според зборовите на полицајците таму, во автобусот имало туби со нафта“, кажа Пиргов за бугарската новинска агенција БНТ.

Загинале 45 патници. Преживеаните се превезени во болница во Софија и се надвор од животна опасност. Македонските државјани биле на враќање од Истанбул, каде што заминале на 18 ноември. Во екскурзијата организирана од една туристичка агенција од Скопје биле вкупно четири автобуси.

Пиргов вели дека делот од автопатот на кој што се случи несреќата е во совршена состојба, ограден со бариери.

„Тоа што се слушнало дека експлодирало е од предната десна гума на автобусот. На патот нема траги на кочење, што значи дека возачот воопшто не реагирал. Веројатно се движеле со 100 километри на час“, кажа Пиргов.