Крушата е исклучително здраво есенско овошје, кое има стотина различни видови.
Во модерното кулинарство, крушпата се користи за подготовка на солени и благи јадења, а поради природниот извор на фруктоза некои ја користат како шеќер во подготовка за десерти.
Покрај сè, јадете почесто круши, бидејќи изобилуваат со хранливи материи кои прават чудо за нашето тело.
1. Го поттикнува варењето
Крушата е богата со прехранбени влакна кои благонаклонето дејствуваат на целиот организам, особено на варењето. Таа ја подобрува работата на цревата, па секако консумирајте ја помеѓу оброците.
2. Ги штити срцето
Ова овошје изобилува со флавоноиди, кои нивото на шеќер во крвта го одржуваат стабилно, па нејзиното редовно консумирање се смета за добра превенција за борба против дијабетес тип 2.
3. Го зајакнува имунитетот
Крушата е богата со витамините Б и Ц, добар извор е на железо и калциум, калиум и бакар. Таа го зајакнува имунитетот на телото и ги ублажува процесите во организмот. Во кората се наоѓа моќен антиоксидант кверцетин кој ги спречува разните болести.
4. Спречува проблеми со видот
Морковот не е единствениот плод од природата кој спречува проблеми со видот. Крушата е, исто така, заштитник на овој орган која го намалува ризикот од макуларна дегенерација.
5. Помага во слабеењето
Во 100 г. круша се наоѓаат околу 80 калории, па таа припаѓа во групата на овошје со нешто повисока вредност на калории. Иако станува збор за слатко овошје, умереното консумирање се препорачува и кај луѓето кои држат диети или ја одржуваат својата тежина.
Republika.mk – содржините, графичките и техничките решенија се заштитени со издавачки и авторски права (copyright). Крадењето на авторски текстови е казниво со закон. Дозволено е делумно превземање на авторски содржини (текст и фотографии) со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.