За жал, сè уште има луѓе кои не научиле од тажните настани, од катастрофите на минатите војни, од ужасните дела на злите идеологии и деструктивни режими кои оставија многу урнатини, буквално и метафорично. Ехото на раните на илјадници девојки и жени кои станаа жртви на насилство е толку гласно, а лечењето на нивните рани е важна општествена мисија, порача заменик претседателот на Владата и министер за политички систем и односи меѓу заедниците, Артан Груби на првото издание на „Women Peace Security“, во Приштина во организација на претседателството на Република Косово.

Истакна дека состојбата со Украина продираат во стари рани, и навраќаат на минатото во кое, исто така имало војни.

-Историјата на нашиот континент за жал означува 2/3 од временските периоди со војни и само 1/3 од периодот со мир. Затоа, сите заедно мора да се стремиме кон достоинствен и живот без закани каде нашето внимание ќе биде насочено кон квалитетот на животот, порача тој.

Додаде дека иако се уште не закрепнат од пандемијата, светот се соочи со војна во Украина, и дека преку мир и слобода, жените ќе бидат многу повеќе заштитени.

-Во овие турбулентни времиња низ кое поминуваме сега, сè уште недоволно закрепнати од последиците на пандемијата, нашето внимание и грижа веќе се насочени кон отворениот фронт на војната во Украина, каде што се темелите на континенталниот мир и безбедност, нападнати или поточно, таму каде што светскиот поредок е под закана. Кога се повторуваат вакви страшни настани, без разлика дали се случуваат блиску или далеку од нас, ние кои за жал сме поминале низ вакви слични искуства, не можеме ладнокрвно да ги гледаме овие настани како гледачи. Не е само звукот на авионите, тенковите и артилеријата што го слушаме преку медиумите, туку ова е моќен повик кој бара правда, мир, слобода и крај на уништувањето, рече Груби во својот говор.

Изрази задоволство што жените особено во вакви периоди придонеле за подигање на свеста во општествата со тоа што отворено зборувале за она што го доживеале, со цел да ги отфрлат предрасудите за жртвите на насилство, за жените во војните.

-Во нашите несовршени општества и незавршени реформски процеси, но и поради придружните аномалии на овие процеси, сè уште може да се сретнеме со појави што не вознемируваат. Затоа, ние сме тука и сме одговорни да се справиме ако и денес сме носеле остатоци од идеологии и други зли појави, кога жените и ранливите групи повторно се мета на насилство, тортура и нехумано постапување од различни мотиви и причини. Денеска, сме тука да ја дадеме нашата порака дека овие појави се „туѓи“ за нашите општества, дека за мерките на насилство и потчинување се неприфатливи, бидејќи не се осмелуваме да правиме чекори поназад, особено кога ја исправаме идеолошката неправда и го оставаме зад себе дискриминаторскиот менталитет, особено кон положбата на жената, секој ден сè повеќе напредувајќи ја нејзината позиција во одлучувањето- правење процеси и факторинг на нејзиниот глас, порача Груби.