Можеби ќе бидете изненадени колку е навистина важно правилно да ја џвакате храната. Имено, едноставниот чин на кршење на храната на мали парчиња може да спречи многу дигестивни проблеми, пренесува The Sun.
Лекарите предупредуваат дека ако храната не се џвака правилно, поголемите парчиња влегуваат во дигестивниот тракт и на тој начин го расипуваат целокупното здравје на нашите црева и предизвикуваат непријатни проблеми како што се стомачни грчеви и надуеност.
Истражувањата открија дека состојбата на добри и лоши бактерии кои живеат во нашите црева исто така може да влијае на нашето расположение, имунитет и телесна тежина. Затоа, експертите предупредуваат дека начинот на кој ја џвакаме храната додека јадеме игра голема улога во варењето на храната.
„Нашето варење не започнува во цревата, туку многу порано – во устата – затоа погрижете се да одвоите време да уживате во храната, џвакајќи го секој залак приближно 20 пати“, советува нутриционистката Елеонор Труп, која патем ни препорачува избегнувајте користење на мобилни телефони додека јадете или гледате телевизија.
„Пребрзо и избрзано јадење може да резултира со тоа што често јадете повеќе отколку што обично би јаделе. Исто така, кога јадете премногу брзо, не размислувате колку пати џвакате еден залак, а тоа доведува до непријатно чувство на надуеност и варење бидејќи вашето тело нема време правилно да ја свари консумираната храна. додава тој.