Поблагата зима, алтернативниот увоз и намалувањето на потрошувачката на енергијата ја намалуваат побарувачката на гас во Европа, откако претходните месеци руската инвазија во Украина драстично ги зголеми цените. Цените на европскиот гас се спуштија на нивото што беше забележано последен пат пред Русија да ја започне својата инвазија во февруари, но потоплото време низ целиот континент ја намали загриженоста за недостигот.

Advertisements

Договорот за европскиот гас пред еден месец падна на 76,78 евра за мегават час во средата, што е најниско ниво во последните 10 месеци, пред да се затвори повисоко на 83,70 евра, според Refinitiv, компанија за податоци. Инвазијата ги разбранува глобалните енергетски пазари и ги принуди европските земји, вклучително и индустриската централа Германија, да бараат алтернативни добавувачи за оние кои го финансираат Кремљ. Европа продолжи да се потпира на рускиот гас дури и по нејзината анексија на Крим во 2014 година и поддршката за сепаратистите во источна Украина.

Во вторникот 83,2 отсто од складиштето за гас на ЕУ беше исполнето, покажаа податоците од индустриското тело Гас Инфраструктура Европа. ЕУ во мај постави цел да пополни 80 отсто од својот капацитет за складирање гас до почетокот на ноември за да се подготви за зимата. Таа ја постигна таа цел во август, а до средината на ноември го достигна врвот на повеќе од 95%. Цените на гасот отскокнаа дополнително од најниското 10 месеци во четвртокот и достигнаа 85,50 евра за мегават час.

Прикажи повеќе