Народните претставници не го одобрија Николај Габровски за премиер на Бугарија, пренесе БГНЕС.

Advertisements

За кандидатурата на професор Габровски за премиер со првиот мандат на ГЕРБ-СДС гласаа 113 пратеници, а против беа 125 народни избраници.

Според правилата, кога кандидатот за премиер нема да биде одобрен од Народното собрание, не се гласаат следните две одлуки за структурата и составот на кабинетот. Пред гласањето, пратениците три часа расправаа за предлог-кабинетот.

Габровски рече дека е вознемирен од тоа што го гледа.

„Имам чувство дека сме во предизборна кампања. Овие 7 точки се во интерес на сите граѓани. Што е нејасно во тоа што треба да се гласа буџет за следната година, што е нејасно што добивме шлаканица за Шенген. Не можам да прифатам дека во овие седум точки нема специфики. Ми се чинеше дека сите се согласија дека нема начин да се оди по овој правилен пат ако немаме функционален парламент. Сите се согласуваат дека е добро и го поддржуваат, но нема да поддржат влада, а потоа доаѓа изборната реторика. Мојата слободна волја да допрам до сите политички сили и мојот обид да допрам до сите и да ги обединам луѓето со професионализам е јасно видлива“, рече Габровски.

Прикажи повеќе