Прескокнувањето на претходното загревање на рерната може значително да го промени вкусот, текстурата и дури и безбедноста на храната.

Кај колачите, загреаната рерна е неопходна — ако се печат во ладна, тестото ќе се рашири, ќе биде суво, густо и без боја, бидејќи нема доволно топлина за активирање на прашокот за печиво.

Кај лебот и тестото со квасец, топлината овозможува да се создаде карактеристична коричка и внатрешна структура. Без тоа, лебот останува рамен и без воздушни празнини.

Исто важи и за питите и лиснатото тесто — ако рерната не е загреана, тие стануваат влажни, сплескани и со стопен путер наместо со крцкава коричка.

Затоа, загревањето на рерната е клучно за правилна реакција на состојките и добар краен резултат.

Текстот Грешка при печење може целосно да го уништи вкусот на колачите е превземен од МАКФАКС.