Од денеска Главниот штаб за управување со кризи ја презема целосната координација во борбата против пожарите.

Главниот штаб на седница попладнево донесе Акциски план за превенција и справување со пожарите.

Како што соопшти директорот на ЦУК, Стојанче Ангелов, планот е ист по обем како минатите години кога имаше силни пожари, но засилен.

-Планот се однесува на неколку цели: заштита на здравјето и животот на граѓаните, заштита на материјалните добра и животната средина, зајакнување на мерките за изолирање на опожарените подрачја, влучување на надлежните институции и обезбедување високо ниво на координација, како и  координација и распредлба на меѓународната помош, истакна Ангелов.

Тој напомена дека од утре секој ден во 10 часот ЦУК ќе информира за состојабата со пожарите, а по потреба ќе се свикуваат и прес-конференции за навремено и точно информирање.