Претставникот на ДУИ, Тахир Хани, поканет во емисијата „Патот кон…“, на Алсат, полициската акција во случајот „Мафија“ ја оцени како успешна и покрај фактот што за одреден временски период биле издадени над 200 пасоши на лица со досиеја за криминалци. За Хани е важно Министерството за внатрешни работи да ја координира предметната акција заедно со Интерпол.

„Министерството за внатрешни работи разви не-јавна активност и акција координирана со стратешките партнери, Соединетите држави. За нас како Албанци, но и како политичка партија, но и за општеството воопшто во Република Северна Македонија, би било загрижувачко ако МВР, надлежните тела во МВР, не се на иста линија, во однос на тесна соработка за апсење на оваа група администратори кои им доставиле лажни документи на лица со криминално досие. Значи, мора да ја поздравиме таквата активност и покрај фактот што за одреден временски период се издадени голем број лажни пасоши“, рече Тахир Хани, функционер на ДУИ.