Поради глобалното ширење на новиот, позаразен вид на вирусот корона, властите на Нов Зеланд ќе побараат од сите патници кои патуваат кон нивната земја да покажат негативен тест за „ковид-19“ уште пред да се качат во авионот.

Според Чип Хикинс, министер за одговор на пандемијата, доказот за тестот пред полетувањето за Нов Зеланд ќе важи за сите земји во светот, освен за Австралија, Антарктик и островските држави на Пацификот, пренесува Ројтерс.

– Advertisement –

И покрај оваа мерка, сите патници кои пристигнуваат во Нов Зеланд од странство ќе треба да поминат 14 дена во карантин и да бидат тестирани веднаш по слетувањето на аеродромот.

Благодарение на строго спроведените анти-епидемиски мерки во Нов Зеланд, потврдени се само 1.800 случаи на смртни случаи од 19 и 25 лица меѓу страдалниците од оваа болест од почетокот на пандемијата.

Прикажи повеќе