реклама

Пицата е омилена храна на многумина.

Пицата е храна која може лесно да се приготвува, а по пристапна цена. Кога ќе огладнете, обично можете да најдете пицерија каде што можете да добиете парче пица за неколку евра. Можете исто така да имате замрзната пица во замрзнувачот и да ја ставите во рерна за десет минути – вечерата е готова за кратко време.

реклама

Но, што ако редовно ја вклучувате пицата во вашата исхрана? Кои се потенцијалните придобивки и недостатоци за вашето тело и целокупното здравје?

Ризикот од срцеви заболувања се зголемува

реклама

Ако сакате пица и јадете парче неделно со зеленчук како салата, тоа секако може да биде дел од здравата исхрана. Меѓутоа, ако почнете редовно да консумирате три или четири парчиња (или повеќе!), тоа може да има последици по вашето здравје.

Едно парче обична пица со сирење може да содржи околу 400 калории – повеќе ако ставите сланина или други масни додатоци. Исто така, пицата често содржи големи количини на заситени масти од сирење и преработено месо, што може да го зголеми ризикот од срцеви заболувања.

реклама

Се препорачува да не доаѓаат повеќе од 10 проценти од вкупните дневни калории од заситените масти. Едно парче пица купена во продавница може да содржи приближно 20 проценти од препорачаната дневна количина на заситени масти. Редовното консумирање на голем број парчиња може значително да ја надмине препорачаната граница на заситени масти. Со текот на времето, ова може да го зголеми ризикот од срцеви заболувања.

Брзо зголемување на телесната тежина

Со околу 400 калории по парче пица купена во продавница, јадењето две или три парчиња пица ќе додаде 800 до 1.200 калории на вашиот дневен внес. Ако се одлучите за сланина, тогаш калориите се зголемуваат уште повеќе.

Со оглед на тоа дека едно лице треба да консумира во просек 2.000 калории дневно, само редовните парчиња пица сочинуваат помеѓу 40 до 60 проценти (или повеќе!) од вашите дневни калории – и тоа без другите два оброка и ужина. Редовното надминување на внесот на калории доведува до зголемување на телесната тежина со текот на времето, пишува Eat This.

Недостаток на диетални влакна

Препораката на нутриционистите е половина од житарките што ги консумираме да бидат цели. Кората за пица обично се прави од збогатено пченично брашно и не содржи многу влакна. Ако често јадете пица и консумирате премногу рафинирани житарки, веројатно не ја исполнувате препорачаната количина на цели зрна во вашата исхрана.

Доволно диетални влакна помагаат да се одржи здрав гастроинтестинален тракт и има други придобивки како што се намалување на ризикот од рак на дебелото црево и намалување на нивото на холестерол.

Зголемен ризик од рак

Ако додадете многу масно преработено месо како сланина, сланина и колбаси во вашата пица, ризикот од одредени видови на рак се зголемува, особено ако често јадете пица. Ако сакате пица, подобро е да го замените тоа масно месо со зеленчук богат со влакна.

Повеќе придобивки од ликопенот

Ликопенот е фитонутриент, природна растителна компонента, која најчесто се наоѓа во преработените производи од домати, како што е сосот од домати, во споредба со свежите домати. Со редовно јадење пица, внесувате ликопен, антиоксиданс кој може да помогне во заштитата на здравите ткива од оштетување од супстанции познати како слободни радикали.

Истражувањата исто така покажуваат дека ликопенот може да го намали ризикот од срцеви заболувања, рак на простата и макуларна дегенерација (состојба што доведува до слаб вид со возраста).

Накратко, додатоците на вашата пица можат да играат голема улога во тоа колку е здрава вашата пица.

реклама