Низ светот вчера беше забележана необична поларна светлина поради сончев одблок.

Македонецот Мартин Стојановски беше сведок на оваа геомагнетна бура која ја погоди Земјата.

На својот Фејсбук профил тој објави фотографија од поларната светлина над Монтреал, за која вели дека нема зборови со кои може да се опише ова искуство.

„Нема зборови за да се опише искуството дека целото небо танцува во сите овие бои. Толку брзо се менува наоколу. Тоа е еден од моментите во животот што само ве буди. Никогаш не верував дека ќе ја видам оваа светла поларна светлина од средината на мултимилионскиот град. Не можам ни да замислам што се случуваше каде имаше темно небо“, пишува тој.

Истиот феномен беше видлив во Романија, Молдавија, Полска, Германија, Франција, Англија, Грција, Унгарија, Велика Британија и делови од САД.

Небото над Лондон и Даблин беше обоено зелено и виолетово, додека надвор од океанот луѓето забележаа повеќе зелени нијанси.

Центарот за предвидување на вселенското време на американската Национална океанска и атмосферска администрација (НОАА) издаде ретко предупредување за силна геомагнетна бура придружена со необична поларна светлина на ноќното небо над Алабама и Северна Каролина.