Кога во нашите животи ќе се појави партнер, се започнува со размислување: „Па, конечно! Еве доаѓа мојата љубов.“ Први заеднички прошетки, патувања, нежни појадок, страсни вечери – долгоочекувана романса.

Сепак, периодот на бонбони-букет порано или подоцна достигнува реалност. Како да протолкувате дали сте во врска полна со љубов или навика и рутина?

Љубовта не е она што изгледа

За една личност љубовта е силна емоционална и физичка привлечност, за друга топлина, грижа и бескрајна нежност. Идеите за љубовта се развиваат уште од детството: тато и дава на мама огромен букет лалиња или главните ликови во филмот се венчаат.

Ја гледаме едната страна на паричката, со што го идеализираме концептот на „љубов“. На прв поглед, ова не е лошо: се формира здрава идеја за семејните вредности, но таквата идеализација може да доведе до депресија и разочарување.

Љубовта е огромен емотивен придонес од двајцата партнери, способност да слушаат, да се грижат, да молчат, да зборуваат, да прифаќаат, да поддржуваат и што е најважно, да простуваат. Понекогаш не можеме да ги средиме нашите чувства: се чини дека се чувствувате подобро од кога било со овој човек, но зошто тогаш има толку многу тепачки и недоразбирања?

Како да препознаете навика

Приврзаноста е чувство на блискост кое во голема мера се заснова на сочувство и адаптација. Луѓето можат да се врзат за многу работи и во живиот и во неживиот свет, како што се удобен стан, омилени влечки или брутално момче.

Здравата приврзаност може позитивно да влијае на личноста бидејќи овозможува развој на позитивни емоции. Меѓутоа, ако немате соодветна контрола врз ситуацијата, тоа може да доведе до нездрава приврзаност.

Ако во врската и двајцата партнери страдаат и немаат љубов, но сепак остануваат заедно бидејќи се плашат од осаменост, ова е нездрава приврзаност. И двајцата разбираат дека не се еден за друг, но не можат да се разделат од страв да не бидат сами. Ова се основните знаци дека комплетот заедно се должи на навика.

Има многу „јас“ во вашата врска

Кога градите односи според вашите принципи и за да ги задоволите вашите каприци, тоа обично се рефлектира во реченици како: „Размислував: ајде да одиме на одмор, на море, знаеш колку ми треба морски воздух“.

Во љубовта тоа не треба да се случува, во љубовта постои само „ние“, а сите прашања се решаваат заедно, па правилно е да се каже: „Што мислите, можеби можеме да одиме на одмор, на море? Дали да дишеме малку морски воздух и да уживаме во сонцето заедно?“

Ги гледате само неговите/нејзините најдобри квалитети

Ги забележувате само силните страни на партнерот, неговите позитивни квалитети и целосно сте слепи за слабостите, несовршеностите и негативните аспекти. Во љубовта прифаќаме личност со сите негови маани. Да, така е, но најдобро е, и се што може да се поправи, ќе поправиме.

Чекате промени, но не сакате да се промените

Во односот со партнерот чекате промени, чекате нова бајка и емоции. Секако, сакаме врската да напредува, но тоа бара решителна акција и од мажот и од жената.

Секоја расправија за вас е драма

Драмата настанува кога во врската недостасува љубов. Кога сакате, не зборувајте грубо за партнерот зад грб и не го понижувајте јавно. Но, ако сте заљубени и искусувате суптилни, несигурни чувства, секогаш ќе сакате екстремни спортови: интензивни емоции и авантури, без да размислувате за последиците и без да прифаќате поинакво мислење, пишува веб-страницата Wday.