Претседателот на Србија, Александар Вучиќ, го поддржа денешниот најавениот протест на косовските Срби во близина на барикадата во градот Рударе, бидејќи, според неговите зборови, тие го бараат „само она што им припаѓа на сите цивилизирани луѓе во Европа“. Протестот на Србите кај Рударе на северот на Косово е најавен за 12 часот.

Advertisements

Во објава на Инстаграм, Вучиќ вели дека на Србите од Косово и Метохија им се „негира да бидат слободни, да имаат право да се движат, да одат во училишта и болници, да ги штитат животите и изгледите на нивните деца“. Тој потсети дека формирањето на Заедницата на српските општини (ССО), како прв услов од Бриселскиот договор, е предуслов за враќање на Србите во косовските институции, што, како што рече, е нешто поинакво од отстранувањето на барикадите.

Прикажи повеќе