Запознајте ги неандерталците од пештерата Чагирскаја. Ловечки камп покрај реката во подножјето на планините Алтај во Сибир бил дом на мала заедница од околу 20 луѓе пред околу 54.000 години. Меѓу нив имало татко и неговата ќерка тинејџерка, млад човек кој можеби бил нивни внук или братучед и возрасна жена од втора генерација роднина – можеби тетка или баба.

Девојчето веројатно ќе се оддалечи од нејзиниот татко и семејната група кога ќе најде партнер. Да беше момче, како нејзиниот млад братучед, веројатно ќе останеше на истото место. Меѓутоа, заедниците во кои мигрирала веројатно би содржеле познати лица, пишува CNN.

Ова се дел од интимните детали за семејството неандерталци и нивниот социјален живот откриени од студијата на ДНК на 11 антички жители на пештерата Чагирскаја, како и остатоците на уште двајца жители од блиската пештера Окладников.

„Многу е возбудливо“

Тоа е најстарата позната семејна група и првпат научниците можеа директно да ја документираат структурата на семејството и заедницата на неандерталците, правејќи ги нашите древни предци да изгледаат многу почовечки.

„Фактот дека живееле во исто време е многу возбудлив. Ова значи дека тие веројатно потекнуваат од иста социјална заедница. Значи, за прв пат, можеме да ја искористиме генетиката за да ја проучуваме социјалната организација на заедницата на неандерталците“, се вели во студијата. коавтор Лауритс Сков, истражувач во Институтот Макс Институт Планк за еволутивна антропологија во Лајпциг, Германија.

Истражувачите извадиле ДНК од 17 коски и заби на седум машки и шест женски неандерталци, од кои осум биле возрасни, а пет деца.

Тие успеаја да откријат повеќе нишки од генетско потекло: митохондријална ДНК, која ја следи мајчината линија; ДНК на хромозомот Y, која се наследува преку машката линија; и нуклеарна ДНК.

Во митохондријалната ДНК, истражувачите пронајдоа неколку хетероплазмии – карактеристични генетски потписи кои траат само мал број генерации и ги споделуваат поединечни неандерталци. Овој феномен, велат истражувачите, укажува дека неандерталците од Чагирскаја мора да живееле и умреле приближно во исто време.

Тие исто така откриле дека генетската разновидност на ДНК на хромозомот Y е многу помала од разновидноста на митохондријалната ДНК, која се пренесува од мајката. Студијата пресметала дека во оваа група може да се очекува двајца мажи да делат предок околу 450 години пред да живеат. Спротивно на тоа, еквивалентната проценка за жените била околу 4350 години.

Заедницата имаше исклучително ниска генетска разновидност

Истражувачите рекоа дека најдоброто објаснување за ова е дека повеќе од 60% од женските неандерталки во малата група од Чагирскаја мигрирале од друга заедница. Оваа општествена структура е вообичаена меѓу општествата на ловци-собирачи денес и е позната како патрилокалитет.

Пошироко, заедницата имаше исклучително ниска генетска разновидност, многу помала од која било забележана во која било древна или модерна човечка заедница, се вели во студијата. Нивото на разновидност беше повеќе слично на загрозените видови на работ на истребување, како што се планинските горили, кои имаат популација од околу 1.000.

Сепак, Крис Стрингер, раководител на истражувањето за човековата еволуција во Природонаучниот музеј во Лондон, кој не бил вклучен во истражувањето, рече дека недостатокот на генетска разновидност не е нужно значаен фактор за исчезнувањето на неандерталците, кои исчезнале околу 40.000 години. пред. Тој рече дека другите неандерталци кои биле активни во исто време, како што е Виндија во Хрватска, укажуваат на поголеми и поразновидни популации.

Жителите на двете пештери веројатно имале интеракција

Авторите на студијата рекоа дека семејната група што ја откриле можеби не го претставува општествениот живот на целата популација на неандерталците. Тие препорачаа идни истражувања кои вклучуваат генетско секвенционирање на повеќе неандерталци и поединци и заедници.

Жителите на двете пештери веројатно имале интеракција – тие пешачеле до истите карпи за да ги направат своите камени алатки – поддржувајќи ја нивната генетска врска. Неандерталците ловеле кози, коњи, бизони и други животни кои патувале по долините на реките над пештерите.

Чагирскаја и Окладников се наоѓаат на 100 километри од пештерата Денисова, една од најважните локации во проучувањето на човековата еволуција. Тоа место го окупирале неандерталците, раните модерни луѓе и Денисовците, неодамна идентификуван вид на исчезнат човек кој бил откриен врз основа на ДНК извлечена од еден мал прст.

Сванте Пабо, уште еден коавтор на студијата од Чагирскаја, го секвенционираше првиот неандерталски геном во 2010 година, за што ја доби Нобеловата награда пред неколку дена. Од тоа првично секвенционирање, собрани се геномски податоци за вкупно 18 неандерталци. Новата студија додава уште 13, што е големо техничко достигнување, според Лара Касиди, доцент на Катедрата за генетика на колеџот Тринити во Даблин, која не била вклучена во истражувањето.

„Она што го прави ова дело особено извонредно е тоа што секвенционираните индивидуи не се распространети низ огромното пространство на постоењето на неандерталците, туку се концентрирани во одредена точка во времето и просторот, давајќи ја првата слика на семејна група“, рече Кесиди.