Далеку од неволјите на војната, 12-неделно младенче лав спасено од Украина сега ужива во светилиштето на локалната зоолошка градина во Унгарија.

Мазли, лавчето спасено од зоолошката градина Мелитопол во источна Украина, најде нов дом во источна Унгарија, на 90 километри од границата, каде што има дури и пријатели.

Младенчето го одгледало семејство во Ужхород, западна Украина, кое ја контактирало зоолошката градина Состо со барање за помош.

„Она што го слушнавме од гласините е дека ја одгледала нејзината мајка, но поради тамошните борби таа ги одвикнала своите млади и затоа Мазли морала да ја одгледуваат луѓе“, рече портпаролот на зоолошката градина.

Унгарската зоолошка градина соопшти дека во овој случај е добро што младенчето го одгледале луѓе во куќа, бидејќи знае како да се однесува во куќата, не го гребе мебелот и може да комуницира со други животни, како што се кучињата на чуварите во зоолошка градина.

„Ќе го обновиме ова животно чекор по чекор“, рече Петро. „Првиот чекор беше дека ја хранеле од шише, потоа морала да научи како лавот јаде, да почне да јаде сурово месо“.

„Мазли“ значи „среќа“ на колоквијален унгарски, а тоа е нешто што сигурно го имал малиот Мазли.