Во споредба со полнењето мобилен телефон, правењето кафе во електричен котел или користењето машина за бричење, пеглањето троши многу електрична енергија, повеќе отколку што мислите.

Размислете за фактот дека за 70 шолји филтер кафе или за 2000 пати користење на машината за бричење, потребен ви е еден киловат час електрична енергија.

Податоците од Германската организација за енергетска ефикасност (HEA) покажуваат дека тоа е половина од количината на електрична енергија што ја користите за половина час користење на пегла на пареа.

Ако сакате да заштедите електрична енергија, не користете го копчето за пареа, бидејќи вашиот уред користи до 90 проценти од енергијата за да ја претвори водата во пареа.

Поевтин начин

Добрата вест е дека ефектот на пареа можете да го постигнете на многу поевтин начин.

HEA советува да се обидете да ја навлажнете облеката што сакате да ја пеглате со вода од шише со распрскувач.

Германската модна консултантка Соња Грау предлага да намокрите тенка памучна крпа и да ја покриете облеката со неа, а потоа да ја испеглате.

„Важно е да се избере навистина тенка памучна ткаенина“, вели Грау, додавајќи дека токму оваа ткаенина овозможува топлината од пеглата да стигне до облеката.

Не е неопходно да се пеглаат сите алишта

Исто така, советува да не се натопува премногу крпата, која не треба да биде премногу влажна, туку само влажна.

Можете да го скратите времето поминато на пеглање или дури и целосно да го избегнете ако претходно правилно ги закачите алиштата на машината за сушење.

„Имајте на ум дека има многу ткаенини и комбинации на материјали за кои не е потребно пеглање. Единствено важно е да ја извадите облеката од машината за перење веднаш по миењето, во спротивно може премногу да се збрчка“, вели Грау.

Тој исто така советува да користите мазни гумени закачалки за да закачите облека што нема да создаде вдлабнатини во ткаенината или да ја истегне облеката бидејќи можеби ќе треба повторно да ја пеглате.