таг: празнува

Денес е Велики Петок- најтешкиот ден во годината

0
Велики петок се празнува со свети литургии и принесување на бескрвна жрва, со читање извадоци од евангелијата од делот кој ја опишува неделата...

Идниот понеделник е тежок празник: Еве што никако не смеете да...

0
Идниот понеделник се празнува Свети маченик Трифун, заштитник на градинарите и на лозарите. Момчето што на 17-годишна возраст со Божја помош ја...

Овој ден е одлучувачки за тоа што ќе ви се случува...

0
Денеска, на 2 јануари се празнува Свети Игњат, ден за кој се верува дека е одлучувачки за тоа што ќе ви се случува...

УБАВО РАЗМИСЛЕТЕ ШТО ЌЕ ПРАВИТЕ УТРЕ: На Игњат ова никако не...

0
На 2 јануари се празнува Свети Игњат, ден за кој се верува дека е одлучувачки за тоа што ќе ви се случува во...

УБАВО РАЗМИСЛЕТЕ ШТО ЌЕ ПРАВИТЕ ТОЈ ДЕН: Ден по Новата година...

0
На 2 јануари се празнува Свети Игњат, ден за кој се верува дека е одлучувачки за тоа што ќе ви се случува во...

Денеска е голем празник: Воведение на Пресвета Богородица – Пречиста

0
Денеска се празнува Воведение на Пресвета Богородица. Народот овој празник го нарекува Пречиста, што одлично ја доловува неговата смисла. Тоа е празник на...

Утре е Света Петка- штити од разни несреќи, но и од...

0
Утре на 27 октомври се празнува света Петка. Православните верници ја слават Света Петка или Црна Света Петка, зошто веруваат дека оваа светица...

УТРЕ Е ПОКРОВ НА ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦА: Празник на вечното покровителство на...

0
Настанот што се празнува на 1 октомври (с.с.) се случил на овој ден 911 година за време на цар Лав Мудри (Филозоф). ...

Денеска е значаен празник: Времето на овој ден секогаш е сончев,...

0
Денеска се празнува Свети Киријак Отшелник, овој православен празник особено го поврзуваат неколкуте обичаи поврзани за есента и доаѓањето на зимата. Според...