Експертите веруваат дека прекумерното читање лоши вести може да биде деструктивно за нашето здравје, и физичко и ментално, пишува The Guardian. Не недостасуваат лоши вести во медиумите, а новото истражување сугерира дека компулсивниот нагон за сурфање на Интернет и читање на се почестите лоши вести може да доведе до големи здравствени проблеми.

Зависноста од читање лоши вести или таканареченото „scrolling на судот“ е лоша навика која научниците ја опишуваат како постојано сурфање во бесконечен прилив на негативни вести, и иако тие сами по себе се многу депресивни и демотивирачки, студијата покажува дека се зголемува бројот на луѓето станаа зависни од нив.

Истражувањето објавено во списанието Health Communication откри дека 16,5 отсто од над илјада анкетирани луѓе покажале знаци на „сериозно проблематично“ конзумирање вести, што доведува до повисоки нивоа на стрес, анксиозност и лошо здравје во целина.

Како експертите го објаснуваат тоа?

Професорот и главен автор на студијата, Брајан Меклафлин, објаснува дека постојаното чекање нови вести од негативна природа може да ги стави поединците во големи неволји, без разлика дали се работи за нивната физичка или психичка состојба.

„Кај овие поединци, се случува маѓепсан круг каде што, наместо да престанат да читаат негативни вести, тие всушност стануваат опседнати со тоа и не можат да престанат да ги проверуваат или ажурираат сајтовите што известуваат за споменатите настани. Тие го прават тоа за да ја задоволат својата емоционална вознемиреност и наместо тоа за да се смири, всушност расте. Тоа не им помага бидејќи колку повеќе ги проверуваат вестите, толку повеќе тие почнуваат да влијаат на другите аспекти од нивниот живот“, објаснува Меклафлин.

Со него се согласува и психологот Ерика Мекелрој, која предупредува дека ако времето што го поминуваме во прелистување вести ни пречи на работните задачи, грижата за семејството и дружењето со пријателите, тоа значи дека треба итно да го промениме нашето однесување.

„Скролувањето на судот е специфичен феномен бидејќи тоа е однесување кое всушност произлегува од човечката потреба за смиреност. Намерно бараме содржини што би нè опуштиле, информации што ни помагаат да ставиме крај на несигурноста или да не држиме во зоната на знаење и разбирање, па дури и да ни понудиме нешто добро за да го победиме злото“, објаснува тој, истакнувајќи дека постојаното читање лоши вести може да биде подеднакво лоша навика како што е прејадување или недоволно спиење.