Јупитер најблиску ќе се приближи до Земјата на 26 септември, најблиску до Земјата во последните 70 години, објави НАСА.

Имајќи предвид дека планетата Јупитер е оддалечена од Земјата 965,5 милиони километри, а следниот понеделник на 26 септември ќе биде оддалечена само 587 милиони километри, благодарение на тоа што се приближуваат позициите на Земјата и Јупитер во нивните орбити.

Она што е интересно е дека овој феномен се поклопува со моментот и феноменот наречен „опозиција“, што значи дека Јупитер не само што ќе биде блиску до Земјата, туку ќе биде подготвен спектакл за сите оние кои се подготвени да го набљудуваат овој феномен, тие објавија од САД.

Имено, планетата е во опозиција кога е на спротивните страни на Земјата од сонцето, односно изгрева на исток, додека сонцето заоѓа на запад, а оваа појава се случува на секои 13 месеци кога станува збор за планетата. Јупитер.

Како што истакна истражувачот астрофизичар во Центарот за вселенски летови на НАСА, Маршал Адам Кобелски, овој феномен бил забележан и од познатиот италијански астроном Галилео Галилеј користејќи технологија од 17 век.

„Една од клучните потреби ќе биде стабилна монтажа за кој било систем што го користите“, рече Кобелски, кој додаде дека телескопот четири инчи или поголем и некои филтри кои се движат од зелена до сина ќе значат дека карактеристиките на Јупитер ќе станат видливи. уште поголем обем детали.

Експертите од НАСА изјавија дека најдобрата опција за набљудување на овој феномен е гледањето од големи височини во темно и суво подрачје.

„Погледите треба да бидат одлични неколку дена пред и по 26 септември“, рече Кобелски, кој ги советува гледачите да изберат датум неколку дена пред или по следниот понеделник кога времето е најдобро.

Јупитер е најголемата планета во Сончевиот систем, а нејзините ленти и вителки се визуелен резултат на мешање на облаци од амонијак и вода, а во атмосферата, водород и хелиум.