Инспекторите пронајдоа траги од експлозив на местото на оштетените гасоводи Северен тек, потврдувајќи дека била извршена саботажа, изјави шведскиот обвинител на 18 ноември.

Advertisements

„Анализата што сега е направена покажува траги од експлозив на неколку од предметите што беа пронајдени“, се вели во соопштението на шведското обвинителство.

„Истрагата е многу сложена и сеопфатна. Тековната истрага ќе утврди дали може да се идентификуваат некои осомничени“, се додава во него.

Обвинителството одби да даде дополнителни коментари.

Прикажи повеќе