Шкотска нема овластување да донесува закони за одржување нов референдум за независност без согласност на Владата во Лондон.

Advertisements

Ваква одлука донесе Врховниот суд на Велика Британија за новиот обид на шкотските власти да се изборат за нов референдум откако еден беше одржан во 2014 година.

Прашањето кое полуавтономната шкотска Влада сака да им го постави на Шкотите е „Дали Шкотска треба да биде независна држава?“.

Прикажи повеќе