Европската унија е длабоко загрижена поради назадувањето на Србија во однос на усогласувањето со европската надворешна политика, се наведува во нацрт-заклучоците што треба да бидат усвоени на состанокот на Советот за општи работи на ЕУ во декември 13 „Советот (ЕУ) длабоко жали за назадувањето на Србија во усогласувањето со заедничката надворешна и безбедносна политика на ЕУ, особено поради неусогласувањето со санкциите на ЕУ против Русија и Белорусија, како и нејзините надворешнополитички дејствија спротивни на заедничкиот пристап на ЕУ“, стои во текстот во кој увид имаше Радио слободна Европа (РСЕ).

Advertisements

Заклучоците го истакнуваат „силното очекување” на Унијата Србија да ги исполнува своите обврски во рамките на преговарачката рамка и да го зајакне усогласувањето со заедничките надворешни и безбедносни позиции и рестриктивни мерки на ЕУ како прашање од највисок приоритет. Како што е наведено во нацрт-заклучоците, министрите на ЕУ ќе го поздрави фактот што новата влада на Србија како стратешка цел ја потврди интеграцијата во ЕУ, но ќе се бара оваа афирмација да ја докаже со конкретни активности.

Прикажи повеќе