Кина денеска објави рекорден голем број на инфекции на ковид-19, при што се воведуваат локализирани затворања и други мерки. Напливот на бројот на инфекции ги намалува надежите на инвеститорите дека Кина наскоро ќе ја олесни цврстата политика на нула-ковид мерки што, заедно со падот на пазарот на недвижнини лошо ќе се одрази врз економијата.

Advertisements

Раководството на Кина е заглавено во својата политика за нула-ковид, која вклучува некои од најстрогите ограничувања во светот, велејќи дека е неопходно да се спасат животи и да се спречи презаситениот медицински систем. Кина забележа 31.444 нови локални случаи на ковид-19, со што е надминат рекордот од 13 април, кога Шангај беше во градско заклучување што траеше два месеца.

Прикажи повеќе