Премиерот на Албанија, воедно и претседател на Социјалистичката партија, Еди Рама е избран за потпретседател на Социјалистичката интернационала.

Advertisements

Информаицјата ја соопшти генералниот секретар на Социјалистичката партија, Дамиан Ѓикнури.
– На 26-от конгрес на Социјалистичката интернационала за претседател беше избран премиерот на Шпанија, Педро Санчез, кој доби позитивни оценки и целосна поддршка од Социјалистичката партија на Албанија како дел од големото семејство на социјалисти и прогресисти во светот. За потпретседател е избран нашиот лидер Еди Рама, изјави Ѓикнури.

Конгресот на Социјалистичката интернационала се одржува во Мадрид, Шпанија, од 25 до 27 ноември, во организација на шпанската социјалистичка работничка партија, ПСОЕ.

Социјалистичката партија на Албанија е дел од Социјалистичката интернационала од 1999 година. Ова е втор мандат на Рама како потпретседател, по првиот мандат што го доби во 2013 година.

Прикажи повеќе