Овој начин на подготовка на црн кромид ќе ви помогне да ја неутрализирате неговата смрдеа
Кромидот, празот и лукот се дел од речиси сите јадења. Кромидот им дава посебен вкус и арома на јадењата, додека може да се обработува на различни начини.
Подготовката на јадења кои содржат кромид не е многу популарна, поради мирисот што се ослободува од него. За време на динстањето ќе доминира мирисот на кромидот кој ќе проникне низ цела куќа, коса и гардероба.
Главниот виновник за непријатните мириси е ослободувањето на сулфур од кромидот, што се јавува при термичка обработка. Сепак, постои начин на кој може да се избегне непријатниот мирис.
Главен сојузник во борбата против силниот мирис на кромидот е сода бикарбона.
Откако ќе го исецкате кромидот, треба да го ставите во тавче со загреано масло и една кафена лажичка сода бикарбона. Доколку се работи за поголема количина кромид, повеќе од половина кг, потребно е да се додаде една лажица сода. Кромид династии како и обично.
Уште една добра работа е тоа што кромидот ќе се згусне и полесно се вари. Исто така, можно е да се избегне користење на спреј, бидејќи сода бикарбоната убаво ќе го згусне кромидот и ќе го постигне истиот ефект како спрејот.
Овој трик го користат и професионалните готвачи.