Поротата во Лос Анџелес го прогласи Харви Вајнстин, поранешен холивудски филмски магнат, за виновен за силување на неидентификувана жена.

Advertisements

Во двомесечното судење беше посочено дека Вајнстин го користел своето влијание за да ги намами жените на приватни состаноци пред да ги нападне.

Седумдесетгодишниот оскаровец се уште не е осуден, а се соочува со 24 години затвор.

Пред две години тој беше осуден на 23 години затвор за силување и сексуален напад во Њујорк.

Вајнстин во понеделникот беше прогласен за виновен за силување и сексуален напад на жена која беше нарекувана Џејн До 1 за време на судењето за да се заштити нејзиниот идентитет.

Поротата не можеше да се договори за пресудата за обвиненијата против Џенифер Сибел Њусом, сопруга на гувернерот на Калифорнија, Гевин Њусом, и жената позната како Џејн До 2, па беше наредено ново судење за точките поврзани со двата случаи.

Тој беше ослободен од обвиненијата за сексуално злоставување на жена позната како Џејн До 3.

Продуцентот на филмовите „Вљубениот Шекспир“ и „Приказните за Петар“ и ко-основачот на „Мирамакс“ на судењето во Лос Анџелес вчера се појавил облечен во сив костум и блед во лицето. Тој не ја користел инвалидската количка во која доаѓал на претходните рочишта.

Во текот на четиринеделното судење сведочеле десетици луѓе.

Но, пресудата од понеделникот се фокусирала на наводите против четирите жени и на прекршоците извршени меѓу 2005 и 2013 година.

Поротата составена од осум мажи и четири жени девет дена расправала за три точки за силување и четири точки за сексуален напад.

Вајнстин е осуден за силување на Џејн До 1, модел со руско потекло.