97-годишна жена која работела како секретарка во нацистички концентрационен логор е осудена денеска за нејзината улога во убиството на илјадници луѓе, објавија германските медиуми, во она што може да биде едно од последните судења во земјата за злосторства во Втората светска војна. Окружниот суд во северниот град Ицехое и изрече двегодишна условна казна на Ирмгард Фурхнер за помагање и поттикнување на убиство на повеќе од 10.500 луѓе. Обвинението првично ја товареше Фурхнер за помагање и поттикнување на убиства на 11.412 луѓе.

Advertisements

Почетокот на судењето на Фурхнер беше одложен во септември 2021 година, кога таа накратко беше во бегство. Таа беше фатена неколку часа откако не се појави на суд. Фурхнер работела во концентрациониот логор Штутхоф помеѓу 1943 и 1945 година. Околу 65.000 луѓе умреле од глад и болести или во гасната комора во Штутхоф, во близина на Гдањск, денешна Полска. Тие вклучуваат воени затвореници и Евреи фатени во кампањата за истребување на нацистите. Таа е осудена според законот за малолетници, поради фактот што за време на злосторствата била на возраст меѓу 18 и 19 години.

Прикажи повеќе