Покрај тоа што е вкусен, задоволувачки и разновиден додаток на многу јадења, киноата е хранлива храна без глутен која со право ја заслужи својата титула како суперхрана. „Киноата е навистина посебна храна кога станува збор за цели зрна. Имајќи предвид дека денес повеќето луѓе консумираат прекумерни количини јаглехидрати, киноата нуди нутритивно богата алтернатива на храната како леб, ориз и тестенини“, објаснува диететичарот Брајана Визер.
Според Real Simple, киноата е псевдожитарка без глутен, особено богата со протеини и калциум. Нејзиното редовно консумирање води до многу придобивки за нашето здравје, а Визер објасни зошто треба да го консумираме што повеќе.
Тоа е одличен извор на протеини
Кога киноата стана мода, исхраната базирана на растенија само добиваше на популарност, а сите очи беа насочени кон протеините, и оние протеини од растително потекло. За разлика од многу други цели зрна, киноата е целосен протеин, објаснува диететичарот. Тоа значи дека содржи дури девет есенцијални амино киселини кои помагаат да се зачува здравјето на нашиот организам. Имено, аминокиселините се градбени блокови на протеините кои ги создаваат сите витални структури во нашето тело. Од 20-те аминокиселини што постојат, девет не може да ги произведе телото и мора да се добијат од исхраната.
Богат е со влакна и здрави масти
Кога станува збор за влакна, киноата е одличен извор на овие важни хранливи материи. Имено, само една шолја варена киноа содржи пет до шест грама влакна, што значително ги намалува препорачаните 25 до 35 грама што треба да ги консумираме дневно. Влакната се исклучително важни за здравјето на цревата, го контролираат холестеролот и го одржуваат здравото ниво на шеќер во крвта. Покрај тоа, киноата е одличен извор на омега-3 масни киселини, за кои е докажано дека помагаат во намалување на нивото на триглицериди во крвта, помагајќи во одржување на здравото срце.
Содржи многу важни хранливи материи
Киноата не само што нуди три клучни макронутриенти – протеини, здрави масти и сложени јаглехидрати – туку содржи и големи количини на есенцијални хранливи материи како што се витамини и минерали потребни за одржување на нашето здравје. Како што објаснува диететичарот, киноата содржи магнезиум, калциум, цинк, железо, манган, фосфор, витамин Б и витамин Е.
Богат е со антиоксиданси
Антиоксидансите се соединенија кои му помагаат на нашето тело да се бори против разни болести и инфекции кои ни се закануваат. Токму благодарение на големото количество антиоксиданси, редовното консумирање киноа овозможува зајакнување на имунитетот и има антиинфламаторно дејство, а многу истражувања покажале дека штити и од болести на срцето и циркулаторниот систем, но и го намалува ризикот. на рак.
Помага за одржување на здравјето на цревата и дигестивниот систем
За оние кои се борат со гастроинтестинални проблеми, киноата е една од намирниците препорачани од диететичарите. Тоа е прифатливо, природно зрно без глутен, кое веќе е докажано дека содржи влакна кои не само што помагаат во регулирањето на варењето, туку и делуваат како природен пробиотик, хранејќи ги здравите бактерии во нашите црева. Диететичарите објаснуваат дека здравата цревна флора е поврзана со здравјето на целото тело, од здрав нервен систем до здравјето на кожата.