Бродот „Brave Commander“ го напушти украинското пристаниште Пивдени, со првиот товар со хуманитарна прехранбена помош за Африка од Украина од руската инвазија.

Advertisements

Украинскиот извоз на жито е во пад од почетокот на војната поради затворање на црноморските пристаништа, клучен канал за испорака, што ги зголеми глобалните цени на храната и предизвика страв од недостиг во Африка и на Блискиот Исток.

Минатиот месец три црноморски пристаништа беа одблокирани, по договорот на Москва и Киев, постигнат со посредување на Обединетите Нации и Турција. Тоа овозможи да се испратат стотици илјади тони украинско жито на купувачите.

Според украинското Министерство за инфраструктура, „Brave Commander“ носи 23 000 тони пченица. Бродот се упати кон африканското пристаниште Џибути со резерви наменети за потрошувачите во Етиопија.

Прикажи повеќе