Картелот ОПЕК+ предводен од Саудиска Арабија, кој ја вклучува Русија, се согласи да го намали производството за 2 милиона барели дневно, што е негово најголемо намалување на производството од пандемијата на ковид-19 во 2020 година. Одлуката го игнорира американскиот претседател Џо Бајден, кој побара од ОПЕК + да не го намалува производството, потег што веројатно ќе резултира со повисоки цени, што ќе биде од корист за Русија, бидејќи ги користи приходите од нафта за финансирање на нејзината тековна целосна инвазија врз Украина.

Белата куќа одговори дека Бајден е „разочаран од кратковидната одлука“ во време кога глобалната економија се справува со „постојаното негативно влијание од инвазијата на рускиот претседател Владимир Путин врз Украина“. Одлуката „ќе има најнегативно влијание врз земјите со пониски и средни приходи кои веќе се оптоварени од покачените цени на енергијата“, рекоа во заедничката изјава советникот за национална безбедност Џејк Саливан и директорот на Националниот економски совет Брајан Дис.

Прикажи повеќе