Вчера во 22:36 часот настанала зимската краткоденица, односно моментот кога Сонцето во своето привидно движење стигнува до својата најјужна точка. Зимата официјално започна, што значи дека од денеска ќе имаме подолги денови и денови со повеќе дневна светлина. Минатата ноќ на северната хемисфера на Земјата беше најдолга, а денот најкраток.

Ова се однесува на периодот од изгрејсонце до зајдисонце. Вчера Сонцето изгреа во 7:34, а зајде во 16:15 часот. Затоа денот траеше речиси седум часа пократко од ноќта. Но, по краткоденицата, деновите ќе стануваат подолги и подолги, така што зајдисонцето ќе се помести во 16:20 часот до крајот на годината и ќе има пет минути повеќе дневна светлина.

Што е зимска краткоденица?

Датумот на зимската краткоденица, најкраткиот ден во годината на северната хемисфера, обично се совпаѓа со првиот ден од зимата. Но, датумот на зимската краткоденица може да варира од 20 до 23 декември. Зимската краткоденица означува голема годишна пресвртница, астрономски почеток на зимата и премин во период кога деновите стануваат подолги и посветли, а ноќите се пократки.

Терминот solstice доаѓа од латинскиот solstitium, што значи „остаток од сонцето“. Зимската краткоденица е настан кој го празнувале древните народи, а овој феномен ги преплашил. Поради краткиот ден во многу древни култури, 21 декември се славел како ден на смртта и повторното раѓање на божествата кои ја симболизирале плодноста, светлината и Сонцето.

На јужната хемисфера, најдолгиот ден во годината

Додека вчера беше најкраткиот ден овде, ситуацијата е сосема поинаква на јужната хемисфера, каде што живее само десет отсто од светската популација.

Затоа, таму декемвриската краткоденица го означува најдолгиот ден во годината и почетокот на летото.

Сите оние кои живеат во Арктичкиот круг за време на солстициумот нема ни да го видат Сонцето бидејќи сега доживуваат поларна ноќ.