На овогодишното издание на Wine and Spirits Fest Burgas учествуваат повеќе од 40 винарии и дестилерии од Бугарија и странство. Фестивалот 11-та година по ред го организира „Експо тим“ ДООЕЛ под покровителство на општина Бургас и во соработка со Националната комора за лозарство и вино. На изложбените терени во изложбениот центар „Флора“, во морската градина во Бургас, претставени се висококвалитетни вина, алкохолни пијалоци, книги, домашни колбаси и сирења, па дури и традиционални пијалоци од далечната Кина и ракија од Шпанија. Во текот на денешниот втор фестивалски ден, кој ќе ги пречека посетителите и во недела, ќе бидат дегустирани и наградени најдобрите вина претставени на манифестацијата. Постојат неколку категории – бело вино, розе, црвено вино и пенливи вина.

Годинава имаме пијалоци од целиот свет – од Кина, Соединетите Американски Држави, Италија, Турција, изјави за БТА Илијана Дановска од Експо тим. „Во овогодишното издание има и многу бугарски микро винарии кои се вклучени на фестивалот – многу од нив не се познати на пазарот. Тие се исто така непознати за професионалците бидејќи се создадени пред година или две. Овие се мали, семејни винарии кои имаат мал производствен капацитет – не се толку големи како производителите на вино што ги знаеме. Тие главно се потпираат на бутичко производство на вино, на ограничени, кратки серии. Плантажите што ги имаат се исто така мали – меѓу 200 и 400 декари.“ додаде Илијана Дановска.

Таа посочи дека бугарските производители имаат широк асортиман на производи кои можат да им ги понудат на потрошувачите, а квалитетот станува се поважен дел од производството.

„Бугарските вина се на светско ниво и тоа го докажуваат многуте медали што секоја година ги освојуваат бугарските производители на светските натпревари. Денеска комисија за дегустација ќе ги одбере најдобрите вина на фестивалот што уште еднаш го организираме во Бургас. Вечерва во 18:00 часот ќе бидат објавени наградените продуценти и посетителите ќе можат да ги дегустираат нивните пијалоци. Очекуваме изненадувања, бидејќи и микро-винариите и големите винарии не прават компромиси за квалитетот на производите. Првите главно се потпираат на физичка работа во семејно производство, дури и на пријатели кои помагаат во бербата на грозје, помагаат во маркетинг и други активности. Од друга страна, во големите винарии имаме и големи одделенија, машинско производство и обемни насади, но и во двата случаи, повторно велам – квалитетот на вината е навистина многу висок“, рече Дановска.

Досега во Бугарија се регистрирани околу 350 производители на вино, додаде таа: „Добро е што денес микро-винариите опстојуваат на пазарот, продолжуваат да работат и им даваат работа на работниците, најчесто во малите населби. Најчесто сопственици на овие винарии се млади луѓе кои од странство се вратиле во Бугарија и моментално се борат на нашиот пазар“.

Дановска прецизира дека членовите на жирито кое ќе ги избере најдобрите вина на фестивалот ги определил Сојузот на енолози од Бугарија. Како по правило, дегустацијата ќе биде слепа.

„Фестивалот годинава нуди разновиден избор и има доста претенденти – ме интересира слаткото вино на Вила „Мелник“. Имаме одлични пенливи вина во Вила Јустина, вклучително и небугарско вино од калинка, кое беше направено за императорите многу одамна. Својата лимитирана серија ја претставува и „Црноморско злато“ АД, а тоа е „Црноморско злато“ – специјален избор во ограничен број за 90-годишнината на компанијата“, рече Дановска.

Според неа, во последните години се забележува дека се повеќе луѓе го посетуваат овој тип на фестивали – Се запознаваат со производителите, учат што да пијат и што да јадат со каква храна. Новости оваа година се готови коктели, како и кинеските пијалоци, кои се многу неконвенционални за нашиот пазар – се прават од пченкарно цвеќе, познато и кај нас, кое се користи за метли. „Ова е традиционалниот кинески пијалок бајџу. Има многу интересен вкус, но добро е да го пробате чисто за да го почувствувате вкусот“, вели Илијана Дановска.

Избледената роза Дамаскина во бар во Пловдив го инспирираше Калофер Заков да произведе вотка со розова вода

Меѓу учесниците на фестивалот во Бургас трета година по ред е и Калофер Заков, сопственик на „Најдобрата фирма“ ЕООД. „Вотката ја произведуваме две години. Веќе испративме неколку примероци за извоз, очекуваме до крајот на годината да можеме да извезуваме во четири различни земји. Пред два месеци во Лондон успеавме да дојдеме до уште еден медал за квалитет со 93 бода, што не рангира над многу популарни брендови“, изјави тој за БТА.

Захов ја презентира првата бугарска вотка со розова вода. Ни кажа дека идејата му дошла сосема случајно додека бил во мал бар во Пловдив. „Многу размислував како точно да го направам нашиот производ уникатен. Имав идеја дека треба да се комбинира со нешто традиционално бугарско, но немав поим што. Во еден момент, додека седев на масата, видов вазна со малку исушена роза – потоа ми текна да ја комбинирам водката со нешто со што сите се гордееме – розата Дамаскина“, сподели Заков. Тој додаде дека пијалокот бил совршено мазен и пријатен. За неговото производство се користи квалитетен пченичен дух, се врши тројна дестилација, по што се додава природна органска розова вода. Последната фаза вклучува фина филтрација со активен јаглен.

„Очекуваме многу брзо да започнеме со извоз во Чешка, Канада, САД и Велика Британија. За жал, нашите производи се поинтересни во странство. Според мене, производството кај нас е потценето, а не треба да биде така, бидејќи квалитетот на бугарските производи е многу висок“, истакна Калофер Заков.

Њујорчанката Кејси бара изгубени сорти на бугарски цреши за својата градина во Ќустендилско

Кејси Ангелова првпат пристигна во Бугарија пред 17 години. Заедно со нејзиниот сопруг, кој е Бугарин, решиле да се населат во Ќустендилско, каде веќе неколку години го развиваат својот семеен бизнис. Сè започна како хоби во 2008 година, кога семејството купи 10 хектари градина со вишни во Коњаво. Во 2014 година, парот одлучил да почне да прави ракија од црешите наместо да ги продава. Првиот произведен традиционален бугарски пијалок се покажа како добар, а тоа ја покрена идејата за изградба на сопствена дестилерија за вишни ракија. Оваа година, на Wine and Spirits Fest Burgas, Кејси го претставува дебитантскиот Angelove Estate.

„Ракија подготвуваме само од вишни, без шеќер, без есенција. Целта ни е да подготвиме нешто што има исклучителен квалитет, квантитетот не ни е приоритет. Во Ќустендилскиот регион има многу цреши, но нивната цена е ниска, па решивме да почнеме да се занимаваме со нешто друго со овие плодови. Во околината има луѓе кои нудат суви цреши, но мислевме дека би било интересно да почнеме да правиме алкохол. Имаме голема желба да направиме градина со стари сорти на цреши. Нашата дестилерија е во село Раздавица, каде се одгледувала сортата „Руждавичка Белвица“. „За жал, луѓето денес не одржуваат насади со него, бидејќи нема висока комерцијална вредност – брзо созрева и брзо се расипува, а производителите бараат сорти што можат да останат на полицата на продавницата што е можно подолго“, вели Кејси Ангелова.

Во моментов таа и нејзиниот сопруг одгледуваат околу 100 стебла цреши од стари бугарски сорти, но во следните шест години нивните планови се да ја имаат целата потребна количина цреши за производство на дестилеријата од сопствени насади.

„Проблемот е да се најдат фиданки или генетски материјал. Се обративме до земјоделскиот институт во Ќустендил да ни помогне да најдеме саден материјал за стари сорти – го имаат, но тешко наоѓаат количини. Затоа често се обраќаме до локални стари лица кои сè уште, колку-толку, имаат стари дрвја“, откри Ангелова.

Овошје има, но нема кој да го купи, изјави Петко Миков, сопственик на „Нордвест дестилерија“

Во Бугарија има страшно многу овошје. Со нашето мало производство спасуваме дел од реколтата, но има производители кои едноставно немаат каде да продадат, рече Петко Минков, кој е сопственик на бутик дестилерија во Видинско. Во рамките на Wine and Spirits Fest во Бургас, тој презентираше бели и црвени вина, син и розов џин, произведени со целосно бугарски суровини и овошни ракии.

„Правиме и ракија од попска круша која е дива. Плодовите се собираат рачно само кога сами ќе паднат од дрвото – тогаш се разбира дека се целосно зрели. Во однос на вината – ги истакнуваме традиционалните бугарски сорти. Во нашиот регион, таква сорта е „Гамза“. Го чуваме веќе 15 години. Друга стара сорта кај нас е „Памид“, која се обидуваме да ја оживееме. Претходно се користеше за производство на неквалитетно вино и немаше особена вредност, па по промените беше заборавено во Бугарија. Овде во Северна Бугарија има „Розов Памид“ од кој се прави исклучително вино“, рече Миков.

Тој додаде дека џиновите кои се достапни во продавниците во Бугарија се неквалитетни жестоки пијалаци, а не вистински џин. „Се прави во специјални котли со специјална опрема. Нашата технологија за производство на џин е од Велика Британија, а суровината е целосно бугарска – смрека, главно од Средна Гора, Карлово, рузмарин, лаванда и бугарска црна рибизла“, изјави Петко Миков. Во Бургас го претстави и својот најнаградуван производ – портокалово вино произведено од грузиската сорта „Ркацители“. „Интересно кај ова вино е тоа што е направено од бело грозје, но со технологија на црвено вино. За ова вино имаме двоен златен медал“, истакна Миков.