Дисциплината е важен елемент во воспитувањето на децата. Сепак, не е невообичаено родителите на чувствителни деца да се борат со соодветна дисциплина, особено затоа што тие се чувствуваат многу повеќе и поинтензивно од другите деца. Како што донесува семејството Многу добро, првиот чекор е да препознаете дека нема ништо лошо во тоа вашето дете да биде чувствително.

Всушност, високо чувствително дете може да биде едно од најљубезните, најсочувствителните деца што некогаш ќе ги сретнете, но одгледувањето чувствително дете може да претставува некои родителски предизвици, особено кога станува збор за дисциплина, вели детскиот терапевт и советник за ментално здравје Ејми Морин. .

Емоционално чувствителните деца лесно се преоптоваруваат. Тие често плачат, се грижат дали ќе влезат во неволја и бараат многу уверување. Тие исто така интензивно ја чувствуваат секоја емоција. Ова значи дека таа најверојатно ќе стане превозбудена, лута и исплашена повеќе од другите деца.

Некои чувствителни деца не се само емоционално чувствителни, туку и чувствителни на се друго што на кој било начин ги придвижува нивните сетила. Гласните звуци, силните светла или одредени текстури можат да направат да се чувствуваат непријатно, а исто така често се плашат од голема гужва и каква било промена.

Како што објаснува терапевтот, чувствителните деца честопати не сакаат да испробуваат нови работи и тешко се справуваат со фрустрацијата. Нивната интеракција со врсниците може да биде загрозена кога другите деца ќе почнат да ги нарекуваат „детето што многу плаче“ или „детето што лесно се лути“.

Додека строгата дисциплина може да им помогне на некои деца да го прилагодат своето однесување, строгите казни како што се викање или критикување веројатно ќе предизвикаат повеќе проблеми. Како резултат на тоа, важно е да најдете начини да ги негувате и водите чувствителните деца, а следните стратегии за дисциплина ќе ви помогнат да ја обезбедите дисциплината што му е потребна на вашето чувствително дете. Овие се:

прифаќање на чувствителноста на детето
поставување здрави граници
учење да се вербализираат емоциите
фалење на напорот на детето, а не на резултатот.