Министрите на Европската унија задолжени за миграцијата денеска во Брисел ќе разговараат за мерките за справување со зголемениот број на мигранти. Состанокот беше свикан откако Италија и Франција беа во несогласување околу тоа кој е задолжен за прифаќање на мигрантите спасени кај италијанскиот брег. Рим одби да дозволи бродот да се спушти, велејќи дека другите земји треба да влезат. Според правото на ЕУ, земјата каде што првпат пристигнува мигрантот е задолжена да го угости лицето и да постапува со барањата за азил, политика што често води до судири меѓу земјите-членки.

Advertisements

Над 94.000 мигранти пристигнале во Италија досега во 2022 година преку Средоземното Море, во споредба со над 67.000 во 2021 година, наведе Агенцијата за миграција на Обединетите нации, Меѓународната организација за миграција. Речиси 24.000 мигранти пристигнале во Хрватска во 2022 година во споредба со над 17.000 во 2021 година.

Прикажи повеќе