Според податоците објавени од Форбс, албанските граѓани ја сочинуваат третата по големина дијаспора во светот, со околу 30 отсто од родените во земјата, кои сега живеат надвор од нејзините граници, пишува Еуроактив.

Advertisements

Според ова рангирање, Албанија е трета со околу 1,2 милиони имигранти, бројка која ја става земјата над Сирија, Молдавија и Ерменија.

Двете земји кои ја надминуваат Албанија се Босна и Херцеговина со 34 отсто граѓани кои сега живеат во странство и Гвајана со 36,4 отсто.

Прикажи повеќе