СИТЕ ни се познати лошите страни на консумирањето премногу сол – вклучувајќи проблеми со срцето и крвниот притисок. Сепак, најновото истражување покажа дека количината на сол што ја јадеме може да не направи поподложни на болести предизвикани од бактерии, а може да влијае и на нашиот имунитет, пренесува Метро. Истражувањето, чии резултати беа објавени во списанието Circulation, се обиде да додаде повеќе податоци на претходната студија од 2015 година, која покажа дека високите количини на натриум во крвта влијаат на тоа како одреден тип на бели крвни клетки се подготвува да реагира кога ќе почувствува нездрава клетка.

„Но, една студија од 2015 година заклучи дека научниците сè уште не знаат што се случува во клетките“, рече д-р Сабрина Гајзбергер од Берлинскиот институт за биологија на медицински системи. Сепак, во оваа студија, тимот го испитуваше метаболизмот на имуните клетки кои беа изложени на високи концентрации на сол, се вели во соопштението.

Овој пат, тие забележаа дека солта влијае на имунитетот со нарушување на респираторниот синџир, што предизвикува клетките да произведуваат помалку АТП и кислород. За оние кои не знаат, АТП (аденозин трифосфат) се објаснува како универзално гориво кое ги напојува сите клетки, обезбедувајќи енергија за мускулна моќ и метаболичко регулирање.

Ова значи дека ако високите нивоа на натриум во телото предизвикуваат недостаток на АТП, тоа може да влијае на созревањето и функционирањето на белите крвни зрнца. Овие клетки се одговорни за имунолошкиот одговор на телото – затоа е многу важно.

Професорот Маркус Клајнвитфелд од Универзитетот Хаселт рече: „Се разбира, првото нешто на што помислувате е кардиоваскуларниот ризик. Но, повеќе студии покажаа дека солта може да влијае на имуните клетки на различни начини. Ако таков важен клеточен механизам е нарушен подолг временски период, тоа би можело да има негативен ефект – и потенцијално може да предизвика воспалителни болести на крвните садови или зглобовите или автоимуни болести.

Според оваа студија, нутриционистите препорачуваат возрасните да го ограничат дневниот внес на не повеќе од пет или шест грама, а оваа пресметка ја вклучува и солта скриена во преработената храна.